Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLongvastøl, Yrja Marie Austnes
dc.date.accessioned2021-08-09T11:33:13Z
dc.date.available2021-08-09T11:33:13Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2767007
dc.descriptionVidereutdanning i kreftsykepleieen_US
dc.description.abstractIntroduksjon: Pasienter med kreft i hode- og halsregionen har ofte store utfordringer. Sykdommen og behandlingen påvirker evnen til å kunne spise, og bivirkningene er mange. Betydningen av et måltid og kunne dele dette med andre mennesker blir vanskelig. Hensikten med litteraturstudien er å undersøke hvordan livskvaliteten påvirkes og endres hos pasienter med hode- og halskreft som følge av sykdom og behandling med hensyn til problemer knyttet til ernæring. Problemstilling: Hvordan påvirkes livskvaliteten til pasienter med hode- og halskreft som har problemer knyttet til ernæring? Metode: Litteraturstudie. Systematiske søk er utført i de helsefaglige databasene CINAHL og PubMed. For å finne relevante artikler ble ulike søkeord i flere kombinasjoner brukt. Artiklene ble analysert og resultatene diskutert. Resultat: Gjennomgang av åtte artikler viser stor påvirkning av livskvalitet. Mange og plagsomme bivirkninger påvirker store deler av livet til pasientene. Både forholdet til seg selv og sin identitet, samværet med familie og venner og evnen til å spise. Resultatene er presentert i tre hovedtema 1) Evnen til å svelge, spise og opprettholde vekt påvirker livskvalitet, 2) Endringer i sosialt samvær og 3) Behovet for informasjon. Konklusjon: Pasienter med hode- og halskreft er i en spesiell og kompleks situasjon hvor det er mange faktorer knyttet til ernæring som påvirker livskvaliteten. Negativ påvirkning på pasientene sin livskvalitet kan begrenses gjennom å forbedre kommunikasjonen fra helsepersonell.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherVID vitenskapelige høgskole. Osloen_US
dc.subjectkreftsykepleieen_US
dc.subjecthode- og halskreften_US
dc.subjecternæringen_US
dc.subjectlivskvaliteten_US
dc.titleBetydningen av et måltid hos pasienter med hode- og halskreften_US
dc.typeStudent paper, othersen_US
dc.source.pagenumber24en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel