Betydningen av et måltid hos pasienter med hode- og halskreft
Student paper, others
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2767007Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Introduksjon: Pasienter med kreft i hode- og halsregionen har ofte store utfordringer. Sykdommen og behandlingen påvirker evnen til å kunne spise, og bivirkningene er mange. Betydningen av et måltid og kunne dele dette med andre mennesker blir vanskelig. Hensikten med litteraturstudien er å undersøke hvordan livskvaliteten påvirkes og endres hos pasienter med hode- og halskreft som følge av sykdom og behandling med hensyn til problemer knyttet til ernæring.
Problemstilling: Hvordan påvirkes livskvaliteten til pasienter med hode- og halskreft som har problemer knyttet til ernæring?
Metode: Litteraturstudie. Systematiske søk er utført i de helsefaglige databasene CINAHL og PubMed. For å finne relevante artikler ble ulike søkeord i flere kombinasjoner brukt. Artiklene ble analysert og resultatene diskutert.
Resultat: Gjennomgang av åtte artikler viser stor påvirkning av livskvalitet. Mange og plagsomme bivirkninger påvirker store deler av livet til pasientene. Både forholdet til seg selv og sin identitet, samværet med familie og venner og evnen til å spise. Resultatene er presentert i tre hovedtema 1) Evnen til å svelge, spise og opprettholde vekt påvirker livskvalitet, 2) Endringer i sosialt samvær og 3) Behovet for informasjon.
Konklusjon: Pasienter med hode- og halskreft er i en spesiell og kompleks situasjon hvor det er mange faktorer knyttet til ernæring som påvirker livskvaliteten. Negativ påvirkning på pasientene sin livskvalitet kan begrenses gjennom å forbedre kommunikasjonen fra helsepersonell.
Beskrivelse
Videreutdanning i kreftsykepleie