Ernæringsstatus og livskvalitet hos kreftpasienter. Sammenhengen mellom ernæringsstatus og livskvalitet hos pasienter med bukspyttkjertelkreft
Abstract
Innledning: Kreft i bukspyttkjertelen er en av de mest dødeligste krefttypene i vestlige verden. Utfordringer som underernæring, vekttap og kakeksi er typisk for denne pasientgruppen og kan annet blant føre til redusert fysisk funksjonsstatus, redusert livskvalitet og økt dødelighet. Oppgavens hensikt er å undersøke sammenhengen mellom ernæringsstatus og livskvalitet hos pasienter med bukspyttkjertelkreft.
Metode: Det er en litteraturstudie som er basert på åtte fagfellevurderte forskningsartikler hentet fra både Cinahl, Medline og Google Scholar hvor hver og en artikkel tar opp temaet ernæringsstatus knyttet opp mot livskvalitet og overlevelse hos pasienter med bukspyttkjertelkreft. Bakgrunnslitteratur er funnet blant annet gjennom pensumlitteratur og annet relevant litteratur. I denne oppgaven belyser jeg flere temaer og knytter det opp mot hverandre for å svare på problemstillingen.
Resultat: Prevalensen av vekttap hos pasienter med bukspyttkjertelkreft er høy, og man ser i flere studier at vekttap og underernæring bidrar til redusert livskvalitet og forbundet med kortere overlevelsestid. Årsakene til dårlig ernæringsstatus er mange, men det er spesielt kakeksi og pankreas enzym insuffisiens som anses som de største bidragsyterne. Blant annet er også kvalme og diare utfordringer som bidrar til redusert næringsopptak, depresjon og sosial isolasjon.
Konklusjon: Til tross for at det er utfordringer med å finne gode behandlinger for kakeksi, kan tidlig kartlegging, riktig kostholdsveiledning og god oppfølging i ernæring resultere i bedret ernæringsstatus. Å finne tiltak som kan bidra til økt livskvalitet- og overlevelse bør derfor være i fokus hos pasienter med bukspyttkjertelkreft.