«Den dagen vi blir flate følelsesmessig, gjør vi en dårligere jobb». En kvalitativ studie om kjærlighet som utøvelse i politiet
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3093770Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSammendrag
Studien tar utgangspunkt i det operative arbeidet i politiet gjennom et medarbeider perspektiv. Dette er en bevisst tilnærming da man gjennom dette, kan se på problemstillingen oppover mot leder, bortover mot kollegaer og utover i møte med publikum. Gjennom studien er det interessant å se på hvordan det operative mannskapet møter omgivelsene med blant annet kriminelle, rusmisbrukere og pårørende. Deres egne ord og handlinger viser at det er rom for utøvelse av kjærlighet i deres operative arbeid. Studien henter teori fra verdibasert og verdibevisst ledelse for å søke å finne svar på om verdier etterleves i politiet.
Problemstillingen er: Hvordan opplever medarbeidere i politiet kjærlighet? Da begrepet kjærlighet kan inneholde mye forskjellig, er det brukt ulike teorier for å bygge opp om den forståelse som skal gjelde for nettopp denne studien.
Studien tar utgangspunkt i en kvalitativ metode med fenomenologisk tilnærming.
Som datagenereringsmetode er det benyttet semistrukturerte intervjuer. Tilnærmingen til datagrunnlaget er sosialkonstruktivistisk da denne tilnærming gir grunnlag for å gå i dybden av ord og handling.
Studien viser at politiet har klart definerte kjerneverdier som ansatte skal jobbe mot. Kjærlighetsbegrepet kan synes fremmed i en setting med politi involvert. Det kommer likevel frem av studien at kjærlighet i ulike former av agape, philia og eros er til stede og virker positivt inn i arbeidet som det operative mannskapet utfører.
Resultatene er drøftet og mulige praktiske konsekvenser er presentert. Studiens begrensninger og forslag til videre forskning er presentert.