Så går vi rundt… En kvalitativ studie om meningsfullt arbeid i hjemmesykepleien
Abstract
Tema for denne oppgaven er det meningsfulle arbeidet i hjemmesykepleien. Formålet med studien er å finne ut hva det er som gjør at hjemmesykepleierne opplever arbeidet sitt som meningsfullt. I lys av dette vil jeg også antyde noe om hvilke muligheter ledere har til å legge til rette for at arbeidet oppleves som meningsfullt.
Problemstillingen er: Hva er kildene til meningsfullt arbeid i hjemmesykepleien?
Dette er en kvalitativ undersøkelse hvor åtte sykepleiere, ansatt i hjemmesykepleien i en relativ stor kommune på Østlandet, er blitt intervjuet. Ulike studier av meningsfullt arbeid, relevante teorier, innsamlet empiri og funnene i studien belyser meningsfullt arbeid i hjemmesykepleien.
I denne oppgaven presenteres en modell jeg har kalt Retningsmodellen. Retning brukes som en metafor for å beskrive hvordan arbeidstakere vender seg mot ulike kilder for å finne mening. Som et teoretisk rammeverk har jeg brukt studier med fokus på meningsfullt arbeid av Lindholm (2016), Rosso mfl. (2010), Ravn (2008), Tilmans og Gunderman (2017), Meyer mfl. (2010) samt tre ulike motivasjonsteorier.
Sentrale funn i denne studien er at det meningsfulle arbeidet i hjemmesykepleien finnes i ulike retninger. Informantene opplever mening innover i mestring og selvutvikling, oppover ved å tilhøre en større sammenheng, bortover i relasjon til kollegafellesskapet, utover i relasjon til brukerne og hjemover i den organisasjonen de tilhører. Det er tre viktige trusler mot meningsfullhet; de er knyttet til bemanning, lønn og status.