«There`s a crack in everything, that`s how the light gets in». En utforskende og hermeneutisk studie over betydning av organisert grupperefleksjon for ledere
Abstract
Formålet med denne masterstudien i verdibasert ledelse er å undersøke hvilken betydning, organisert grupperefleksjon for ledere kan ha. Tre nivåer: Den enkelte leder; respektive medarbeidere og team; organisasjonen som helhet. Grupperefleksjon betyr organiserte gruppebaserte praksiser, hvor likestilte ledere møtes til refleksjon og utvikling av egen lederpraksis.
Undersøkelsesopplegget er en litteraturstudie, med en utforskende og hermeneutisk tilnærming. Kildeutvalget består av primærstudier og/eller systematiske litteraturgjennomganger, innenfor praksisfeltene gruppeveiledning, gruppecoaching, ledelse.
Søkeord; gruppeveiledning, gruppecoaching, grupperefleksjon i kombinasjon leder, ledelse. Studien bygger på gruppedynamiske- og systemorienterte teorier, samt teorier om gruppebasert veiledning og coaching, relasjonsledelse og organisasjonskultur.
Funn fra kildematerialet er sortert under seks kategorier. Kategoriene omfatter for det første, den enkelte leders perspektiv; med vekt på fenomener som selvinnsikt, systeminnsikt, personlige styrker og ressurser, ferdigheter, kunnskap, sårbarhet og lederadferd. Neste hovedkategori handler om hvilken betydning det kan ha for respektive medarbeidere, at nærmeste leder deltar i organisert grupperefleksjon. Siste hovedkategori gir innblikk i hvilken betydning det kan ha for organisasjonen som helhet, at ledere møtes i refleksjonsgrupper.
Sortering, kondensering samt tolkning av mindre data og større funn, i kildematerialet, indikerer på ulike måter, at organisert grupperefleksjon, les; gruppeveiledning, gruppecoaching, gruppedialog, gruppesamtale, refleksjonsgrupper, er av betydning.
Det vurderes å være et viktig funn i seg selv, at organisert grupperefleksjon for ledere viser seg å ha positiv betydning og effekt på flere nivåer. Med forbehold om alle begrensninger som ligger til en masterstudie, utledes at organisert grupperefleksjon for ledere, som åpne og dialogiske praksiser, kan fremme demokrati og effektivitet i organisasjoner. Demokrati og effektivitet følger her av gruppedialoger som fremmer selvinnsikt, relasjonskunnskap og mot. Økt innsikt, kunnskap, trygghet i lederrollen og mot, kan gjøre ledere bedre i stand til å gjøre jobben sin.