Alvorlig skolevegring og sosial tilbaketrekning. Erfaringer og refleksjoner fra Hikikomori nettverket
Abstract
Metode: Metoden jeg har benyttet for datainnhenting er kvalitativ, med bruk av dybdeintervjuer. Jeg har intervjuet fire personer med tilknytning til Hikikomori nettverket. Tre av de jobber der i dag, og en av de er en tidligere ansatt. I analysen har jeg benyttet tematisk analyse.
Resultater: I resultatdelen presenteres et utvalg informantenes uttalelser. Her blir min tolkning av deres erfaringer og refleksjoner presentert i forskjellige kategorier som belyser deres forståelse av målgruppen, deres tilnærming til målgruppen, tverrfaglig arbeid, forebygging med mer.
Drøfting: I drøftingen diskuteres resultatene opp mot eksisterende teori på feltet. Sentrale temaer er barn og unge med sammensatte behov, behov for helhetlige tjenester, og kommuner som har mangelfulle tverrfaglige tjenester.
Konklusjon: Her presiseres begrensingene ved min studie, da min studie baserer seg på fire informanter. Det konkluderes ikke med konkrete tiltak som andre kommuner bør sette i gang. Jeg nevner det denne oppgaven har belyst, at flere barn og unge har sammensatte problemer. Samtidig som de tverrfaglige tjenestene i kommunen har et forbedringspotensial for å gi disse barna bedre helhetlig hjelp. Hikikomori nettverket har gitt innsikt i hvordan de har jobbet tverrfaglig, helhetlig og forebyggende for å hjelpe ungdom med sammensatte behov i Bærum kommune.