Underernæring hos pasienter med ALS: hvordan kan sykepleiere bidra til forebygging av underernæring på grunn av dysfagi hos pasienter med ALS?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3093419Utgivelsesdato
2023-03Metadata
Vis full innførselSammendrag
Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en sjelden, degenerativ nervesykdom som gir lammelser i viljestyrt muskulatur. Dysfagi (svelgevansker) er en vanlig konsekvens av sykdommen, og fører til ernæringsproblematikk hos pasienter med ALS. Oppgaven tar for seg hvordan sykepleiere kan bidra til å forebygge ernæringsproblematikk på grunn av dysfagi hos pasienter med ALS
Selv om pasienter med ALS blir behandlet av et stort flerfaglig team har sykepleieren en viktig rolle i oppfølgingen og behandlingen av pasienten. Dersom sykepleieren har nok kunnskap kan hun eller han, på grunn av sin rolle og kunnskap, bidra til å forebygge underernæring hos pasienter med ALS.