«Det var da du ga meg tillit …». En kvalitativ studie om foreldres erfaring med hva som kan bedre samarbeidet med barnevernstjenesten etter omsorgsovertakelse.
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3092986Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Masteroppgavens formål har vært å undersøke hva som kan bidra til mindre konflikt i relasjonen mellom foreldre og barnevernstjenesten etter omsorgsovertakelsen. Det er en kvalitativ studie basert på intervju av fem foreldre som har mistet omsorgen for barna sine. Studien har en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming og jeg har søkt foreldrenes subjektive erfaring og forståelse av temaet. Foreldrenes beskrivelser er deres fortolkning av egen livssituasjon og erfaring med barnevernstjenesten. Jeg har søkt å besvare problemstillingen ved å drøfte og tolke foreldrenes beskrivelser i lys av teorier om anerkjennelse. I studien har jeg som forsker bidratt aktivt med min forforståelse og kompetanse gjennom alle fasene av prosjektet.
Oppgavens problemstilling er: Hvordan beskriver foreldre som har mistet omsorgen for sine barn sin livssituasjon og relasjonen til barnevernstjenesten i tiden før, under og etter omsorgsovertakelsen? Hvordan kan foreldrenes beskrivelser gi økt forståelse av hva som kan bidra til en positiv endring i konfliktfylte relasjoner mellom foreldre og ansatte i barnevernstjenesten etter en omsorgsovertakelse?
Studien peker på betydningen av å erfare anerkjennelse på områdene privat, rettslig og sosialt, for at foreldre kan bidra aktivt i en to-veis samarbeidsrelasjon. Studien viser at foreldre både før og under omsorgsovertakelsen opplever krenkelser som tar fra dem selvtillit, selvrespekt og selvaktelse. Foreldrene er i krise når barna flytter i fosterhjem. Dette gjør et gjensidig samarbeid med barnevernstjenesten nærmest umulig. Parallelt med at foreldre over tid erfarer økt anerkjennelse, økt selvaktelse og jobber med seg selv, etableres et bedre samarbeid mellom foreldre og barnevern. Ved økt anerkjennelse blir foreldrene i stand til å delta i samarbeid, bruke egne ressurser og ta ansvar for eget liv og situasjon.
Barnevernstjenesten plikter å følge opp foreldrene etter omsorgsovertakelse, men kan ikke alene ta ansvar for kvaliteten på samarbeidet. I studien kommer det frem at foreldrenes anerkjennelse- og dannelsesprosessen kan være en forutsetning for bedring av konfliktfylt samarbeidsforhold mellom foreldre og barnevernstjenesten. Barnevernstjenesten kan bidra til å bedre samarbeidet gjennom bevissthet om at det foregår krenkelser, foreldrenes sårbare situasjon som følge av dette og understøtte foreldrenes anerkjennelse- og dannelsesprosess.