Sjelesørgerens makt- og rolleforståelse i sjelesorgsamtalen
Abstract
Problemstillingen i denne masteroppgaven er: «Hva kjennetegner sjelesørgerens makt- og rolleforståelse i en sjelesorgssamtale?»
Sjelesorg er en del av diakonien, og i en sjelesorgsamtale møter sjelesørgeren konfidenter med ulike problemstillinger. Denne avhandlingen ønsker å se på hvilke roller sjelesørgeren kan ta i sjelesorgsamtalen, samt rette oppmerksomheten på maktforholdet mellom sjelesørger og konfident.
Studien er gjort ved hjelp av kvalitativ metode og semistrukturerte intervjuer. Teorien er i hovedsak hentet fra Ingun Stang sin bok «Makt og bemyndigelse», samt fra Berit Okkenhaug sin bok «Når jeg ser ditt ansikt», der hun skriver om metaforer eller roller. I tillegg belyses hennes perspektiver angående konfidentsentrert og kerygmatisk sjelesorgretning.
Funn som ble gjort i avhandlingen viser at informantene var klar over sin overmaktposisjon i sjelesorgsamtalen, men at det var viktig for dem å fremstå som alminnelige mennesker. Andre funn pekte på at informantene brukte en konfidentsentrert sjelesorgretning der medvandrerrollen kom tydelig frem. Selv om ikke tema i samtalen alltid handlet om tro, var de opptatt av at sjelesorgens forankring var i et kristent livssyn.