Prosjektrapport. Student underviser pasient. Bruker, Spesialisthelsetjeneste, Høgskolemodellen (BSH-modellen). En læringsmodell for studenter i opplæring av pasienter og pårørende.
Research report
Published version
Date
2011Metadata
Show full item recordCollections
- 6 Andre rapporter (2002-) [53]
- Publikasjoner fra CRIStin [1160]
Abstract
Formål: Å utvikle, utprøve og evaluere en læringsmodell for studenter i opplæring av pasienter og pårørende.
Bakgrunn: Pasientene skrives stadig raskere ut fra sykehus og mer og mer behandling gjennomføres ambulant. Det stiller krav til pasientopplæring. Modellens studentpedagogiske innfallsvinkel integrerer aktiv innhenting av nytt litteraturgrunnlag, pasientnærhet, og tett veiledning fra lærere og sykepleiere i utvikling av undervisingsopplegg. Undervisningsoppleggene har en pedagogisk innfallsvinkel der hovedvekten legges på dialog mellom student og pasient/pårørende.
Metode: Tre avdelinger fra to sykehus, to bachelorutdanninger og en videreutdanning fra tre høgskoler og to brukerorganisasjoner har samarbeidet. Prosjektet ble gjennomført i tre faser: I fase 1 (studieåret 2007/2008) ble modellen utviklet. I fase 2 (studieåret 2009/2010) ble modellen prøvd ut med kreftpasienter på 3 ulike sengeposter. I fase 3 (2010) ble modellen evaluert.
Resultat: BSH-modellen ble utviklet som en prosessmodell i et tett samarbeid mellom bruker (B), spesialisthelsetjeneste (S) og høgskole (H). I utprøvingen av modellen har til sammen 81 studenter deltatt. Det ble utarbeidet 17 undervisningsopplegg, 8 studentrapporter og 2 bacheloroppgaver. Undervisningsoppleggene ble gjennomført i praksis minst 30 ganger for pasienter og pårørende, enten som en til en eller gruppeundervisning. Studentene rapporterte at det var meningsfullt, realistisk og opplevde stort læringsutbytte gjennom å utarbeide og gjennomføre pasientundervising. Vurderingen av undervisingsoppleggene viste Side 3 av 33 gjennomsnittlig høyt nivå både i forhold til kunnskapsbasert innhold og pasientpedagogikk. Evalueringen på sengeposten viser at undervisningsmappene til en viss grad blir benyttet av sykepleiere i praksis.
Konklusjon: Gjennom prosjektet har vi utviklet, utprøvd og evaluert BSH-modellen. Resultatene viser at modellen er hensiktsmessig som læringsmodell for studenter. Studentene opplevde godt læringsutbytte og har gjennom utprøvingen av modellen fått en pedagogisk og sykepleiefaglig erfaring fra pasientundervisning. Gjennom utprøving av modellen har mange pasienter fått et kunnskapsbasert læringstilbud som er blitt meget godt evaluert. Gjennom modellen er det blitt utviklet et godt samarbeid mellom bruker, spesialisthelsetjeneste og høgskole. Undervisningsoppleggene er overført til den enkelte avdeling for videre bruk i pasientopplæring. Utprøvingen viser at modellen kan brukes på ulike måter og kan derfor også ha overføringsverdi til andre utdanninger, pasientgrupper og tema. Erfaringene viser imidlertid at modellen krever et strukturert samarbeid mellom høgskole og spesialisthelsetjenesten. Videre er det en utfordring å trekke brukere inn i utviklingen av undervisingsoppleggene. Ovenstående viser at prosjektet har vært meget vellykket med høy måloppnåelse. Modellen er innført ved den enkelte høgskole i tett samarbeid med praksis.