Tause stemmer i bevegelse. En diskursanalytisk studie av overgrepsutsatte menns historier
Abstract
Problemstillingen i denne masteroppgaven er følgende:
«På hvilke måter kan rådende diskurser vedrørende overgrepsutsatte menn bidra til å belyse denne gruppens utsatthet og framtidsutsikter?»
Jeg har valgt tre underspørsmål som kan belyse dette ytterligere:
-Hvilke egenskaper hos en mann står høyt i mannlighetsdiskursen?
-Hva kan gjøre det vanskeligere for en mann å være offer enn en kvinne?
-På hvilken måte kan overgrepsutsatte menn ha positive erfaringer ved å komme seg videre i livet etter overgrep?
Jeg har benyttet meg av en diskursanalytisk undersøkelse i denne oppgaven. Diskursanalyse inngår i et sosialkonstruktivistisk tankesett som blant annet hevder at enhver forståelse vil være avhengig av sosiale, historiske og kulturelle kontekster. Jeg vil undersøke tekster der utsatte menn selv snakker om ulike sider ved det å være mann og overgrepsutsatt. Dette danner det empiriske materialet. Den diskursanalytiske bearbeidingen av tekster fra overgrepsutsatte menn bidrar til å identifisere både temaer og diskurser. Undersøkelsen løfter frem de rådende diskurser som fremtrer gjennom de utsatte mennenes historier.
Hoveddiskurser som fremtrer i oppgaven dreier seg om skam, makt, og mannsrollen. Det snakkes også om en rådende taushet rundt temaet. Disse funnene viser til at det er utfordrende å være overgrepsutsatt mann i dagens samfunn. Allikevel viser analysen også at menn kan ha positive opplevelser i etterkant av overgrep. De kan kjenne styrke, mot og se på seg selv som overlevere.