Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMowé, Hege Arnesen
dc.date.accessioned2021-08-09T12:55:08Z
dc.date.available2021-08-09T12:55:08Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2767050
dc.descriptionFordypningsoppgave - Master i sykepleie med et kommunehelsetjenesteperspektiv – studieretning helsesykepleieren_US
dc.description.abstractInnledning med bakgrunn: Hensikten med denne litteraturstudien var å undersøke nyere forskning på introduksjon av fast føde og sammenhengen med overvekt og fedme blant barn. Overvekt og fedme er en stor folkehelseutfordring og mange faktorer tidlig i livet assosieres med økt risiko for overvekt og fedme i barndommen og senere, deriblant praksis for mating av spedbarnet. Tilgjengelig forskning viser enkelte assosiasjoner mellom introduksjon av fast føde (IFF) og overvekt og fedme. Metode: Dette er en litteraturgjennomgang basert på et semisystematisk søk etter vitenskapelige artikler om IFF og overvekt og fedme. Søket ble gjort i databasene Cinahl, Medline og SweMed+ i mars 2021. Tre artikler ble valgt ut på bakgrunn av inklusjonskriterier. Resultat Resultatene viser en mulig assosiasjon mellom inntak av sukkerholdige drikker og juice i forbindelse med IFF og overvekt og fedme. En lignende sammenheng ses for tidlig introduksjon av industrifremstilt grøt. Tidlig IFF når fullamming opphører før fire måneder, antydes å kunne redusere risikoen for overvekt og fedme. Funnene er noe inkonsistente, muligens grunnet begrensninger ved studiene og ulik metodologi. Konklusjon/oppsummering Nyere forskning viser mulige assosiasjoner mellom IFF til spedbarn og utvikling av overvekt og fedme, men sammenhengene knyttet til utvikling av overvekt og fedme er komplekse. Helsesykepleier kan ha en viktig rolle i primærforebyggende kostholdsveiledning til foreldre i forbindelse med IFF. Det er behov for mer forskning på området der det justeres for vesentlige konfunderende variabler, inkludert forskning på matens kvalitet og industrifremstilt spedbarnsmat.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherVID vitenskapelige høgskole. Osloen_US
dc.subjecthelsesykepleieen_US
dc.subjectfast fødeen_US
dc.subjectspedbarnsmaten_US
dc.subjectovervekten_US
dc.subjectfedmeen_US
dc.title«Du blir hva du spiser! Fra første teskje?» - om introduksjon av fast føde til spedbarn og utvikling av overvekt og fedmeen_US
dc.typeStudent paper, othersen_US
dc.source.pagenumber19en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel