«Du blir hva du spiser! Fra første teskje?» - om introduksjon av fast føde til spedbarn og utvikling av overvekt og fedme
Student paper, others
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2767050Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Innledning med bakgrunn: Hensikten med denne litteraturstudien var å undersøke nyere forskning på introduksjon av fast føde og sammenhengen med overvekt og fedme blant barn. Overvekt og fedme er en stor folkehelseutfordring og mange faktorer tidlig i livet assosieres med økt risiko for overvekt og fedme i barndommen og senere, deriblant praksis for mating av spedbarnet. Tilgjengelig forskning viser enkelte assosiasjoner mellom introduksjon av fast føde (IFF) og overvekt og fedme.
Metode: Dette er en litteraturgjennomgang basert på et semisystematisk søk etter vitenskapelige artikler om IFF og overvekt og fedme. Søket ble gjort i databasene Cinahl, Medline og SweMed+ i mars 2021. Tre artikler ble valgt ut på bakgrunn av inklusjonskriterier.
Resultat Resultatene viser en mulig assosiasjon mellom inntak av sukkerholdige drikker og juice i forbindelse med IFF og overvekt og fedme. En lignende sammenheng ses for tidlig introduksjon av industrifremstilt grøt. Tidlig IFF når fullamming opphører før fire måneder, antydes å kunne redusere risikoen for overvekt og fedme. Funnene er noe inkonsistente, muligens grunnet begrensninger ved studiene og ulik metodologi.
Konklusjon/oppsummering Nyere forskning viser mulige assosiasjoner mellom IFF til spedbarn og utvikling av overvekt og fedme, men sammenhengene knyttet til utvikling av overvekt og fedme er komplekse. Helsesykepleier kan ha en viktig rolle i primærforebyggende kostholdsveiledning til foreldre i forbindelse med IFF. Det er behov for mer forskning på området der det justeres for vesentlige konfunderende variabler, inkludert forskning på matens kvalitet og industrifremstilt spedbarnsmat.
Beskrivelse
Fordypningsoppgave - Master i sykepleie med et kommunehelsetjenesteperspektiv – studieretning helsesykepleier