Mat og måltider i begge hjem. Barnas egne opplevelser og erfaringer av kosthold og matvaner hos mamma og pappa
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2763316Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Masteroppgaven utforsker kosthold og matvaner hos barn med delt bosted. Bakgrunnen er at tidligere studier viser at denne gruppen med barn har økt risiko for overvekt og fedme. Jeg ønsket derfor å få mer kunnskap om kosthold og matvaner hos barn med delt bosted, og om foreldrenes brudd hadde ført til noen endringer med tanke på barnas kosthold.
Kunnskap om temaet er viktig for helsesykepleiere og andre fagpersoner som møter denne gruppen barn og deres foresatte. Det finnes flere studier som omhandler barns kosthold og matvaner, men det er få som har intervjuet barna om deres tanker og erfaringer.
Studien har et kvalitativt design med forskningsintervju som metode for datainnsamling. Det er gjennomført syv individuelle intervjuer og informantene er barn i barneskolealder. Funnene presenteres i tre ulike temaer: «Hverdagsmat», «Helgekosen» og «(Nesten) usynlige forskjeller». Videre blir funnene drøftet opp mot tidligere forskning på området. Oppsummert viser funnene at barna har et variert kosthold, bestående av både hjemmelaget mat og ferdigmat/halvfabrikata, og at tid påvirker deres kosthold og matvaner. Barna er opptatt av at det ikke er noen forskjeller i måltidsvanene i de to hjemmene, men gjennom intervjuene kommer det likevel frem noen ulikheter de opplever. Artikkelen følger retningslinjene for Nordisk Tidsskrift for Helseforskning.
I fordypningsoppgaven har jeg gjort metodisk fordypning. Her redegjør jeg for det spesielle med barn som informanter, bruken av forskningsintervju som metode og beskriver gjennomført analyseprosess.