dc.contributor.author | Husebø, Gunnhild | |
dc.date.accessioned | 2021-06-28T13:27:05Z | |
dc.date.available | 2021-06-28T13:27:05Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2761706 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Eldre sykehjemsbeboere er utsatt for underernæring, forekomsten varierer mellom 20-60%. Hensikten med denne studien er å beskrive hvordan sykepleier kan fremme en god ernæring for beboere i sykehjem.
Metode: Dette er en litteraturstudie. Litteraturen er hentet fra forskningsartikler, offentlige dokumenter og pensum- og fagbøker.
Resultat: Kartleggingsverktøy kan effektivt identifisere underernæring. Det er vesentlig at sykepleier har kunnskap om ernæring. Flere studier viser at dette kan være mangelfullt. God samhandling mellom sykepleier og sykehjemslegen er viktig i ernæringsarbeidet. Både fysiologiske aldersforandringer, måltidsmiljø, måltidsfrekvens og hvilken kost som blir servert påvirker matlyst og matinntak. Dorothea Orems teori om egenomsorgssvikt belyser hvordan sykepleier kan kompensere for pasientens manglende evner til å få dekket sine ernæringsbehov.
Konklusjon: En god ernæringspraksis er avhengig av kompetanse og gode rutiner i alle ledd. Sett under ett kan dette legge grunnlaget for god helse og livskvalitet for sykehjemspasienter. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | VID vitenskapelige høgskole Bergen | en_US |
dc.subject | eldre | en_US |
dc.subject | ernæring | en_US |
dc.subject | underernæring | en_US |
dc.subject | sykehjem | en_US |
dc.title | Eldre og ernæring: Hvordan fremme en god ernæring for eldre i sykehjem? | en_US |
dc.title.alternative | The Elderly and nutrition: How to promote healthy nutrition | en_US |
dc.type | Bachelor thesis | en_US |
dc.source.pagenumber | 34 s. | en_US |