Eldre og ernæring: Hvordan fremme en god ernæring for eldre i sykehjem?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2761706Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSammendrag
Bakgrunn: Eldre sykehjemsbeboere er utsatt for underernæring, forekomsten varierer mellom 20-60%. Hensikten med denne studien er å beskrive hvordan sykepleier kan fremme en god ernæring for beboere i sykehjem.
Metode: Dette er en litteraturstudie. Litteraturen er hentet fra forskningsartikler, offentlige dokumenter og pensum- og fagbøker.
Resultat: Kartleggingsverktøy kan effektivt identifisere underernæring. Det er vesentlig at sykepleier har kunnskap om ernæring. Flere studier viser at dette kan være mangelfullt. God samhandling mellom sykepleier og sykehjemslegen er viktig i ernæringsarbeidet. Både fysiologiske aldersforandringer, måltidsmiljø, måltidsfrekvens og hvilken kost som blir servert påvirker matlyst og matinntak. Dorothea Orems teori om egenomsorgssvikt belyser hvordan sykepleier kan kompensere for pasientens manglende evner til å få dekket sine ernæringsbehov.
Konklusjon: En god ernæringspraksis er avhengig av kompetanse og gode rutiner i alle ledd. Sett under ett kan dette legge grunnlaget for god helse og livskvalitet for sykehjemspasienter.