Kartlegging av smerter hos pasienter med demens - en reell utfordring
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3094038Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSammendrag
Introduksjon: Mange eldre med en alvorlig grad av demens lever med smerter som følge av at smertesignalene ikke blir oppfattet av personene rundt. Sykepleieren har en viktig rolle i å observere og kartlegge pasientens smerter for å kunne gi riktig smertebehandling. Studier viser en markant økning i antall pasienter med demens innlagt på sykehus, som dermed gjør smertekartlegging av pasienter med demens på sykehus svært aktuelt.
Problemstilling: Hvordan kan sykepleier kartlegge smerte hos pasienter med demens på sykehus?
Metode: Litteraturstudie med analyse av fem forskningsartikler og annen faglitteratur.
Resultat: Flere av artiklene viser til funn som tyder på at sykepleierne synes at smertekartlegging er en omfattende oppgave. I en hverdag med høyt arbeidspress er dette noe som lett kan bli tilsidesatt. Det kommer i tillegg frem i flere av artiklene at kompetansen innenfor området bør økes. Det blir poengtert at det er utfordrende å identifisere smerter hos pasienter med demens. I tillegg mener flere sykepleiere at smerteevaluering- og behandling av pasienter med demens med fordel kan standardiseres med gitte rutiner og retningslinjer.
Konklusjon: Det viser seg å være flere utfordringer knyttet til smertekartlegging av denne pasientgruppen, inkludert kunnskapsmangel og tids- og arbeidspress blant sykepleierne. En viktig utfordring er å skille smerteatferd fra demensatferd, da feilaktig tolkning ofte fører til feilmedisinering. Smertekartleggingsverktøyet MOBID-2 egner seg til bruk på denne pasientgruppen og bør benyttes i kombinasjon med sykepleierens teoretiske kunnskap, erfaring og intuitiv tenking.