Uten mat og drikke, duger helten ikke. Forebygge underernæring hos pasienter med Huntingtons sykdom
Abstract
Introduksjon: Dysfagi gjør det utfordrende for pasienter med Huntingtons sykdom å dekke behovet for ernæring, og øker dermed risikoen for underernæring. Sykepleiere som møter pasientgruppen på sykehjem kan bidra til å ivareta dette behovet.
Problemstilling: Hvordan kan sykepleiere forebygge underernæring hos pasienter med dysfagi, grunnet Huntingtons sykdom?
Metode: For å kunne svare på problemstillingen, ble det utført en litteraturstudie. Det ble gjennomført et systematisk søk i databasene PubMed, CINAHL og Medline.
Funn: Sykepleiere som arbeider på et sykehjem kan iverksette flere tiltak, for å forebygge underernæring. For å vite hvilke tiltak som kreves, er sykepleier i behov av kompetanse om sykdommen og hvordan den påvirker pasienten. I tillegg må arbeidsstedet legge til rette for et godt tverrfaglig samarbeid med andre yrkesgrupper, for å sikre helhetlig omsorg.
Konklusjon: Sykepleiere i omsorgssektoren kan forebygge underernæring ved å kartlegge pasientenes individuelle behov, og deretter implementere spesifikke tiltak for den enkelte. God kommunikasjon med pasient og pårørende bør ligge til grunn for å oppnå personsentrert omsorg.