Støttepersonells erfaringer med å tilrettelegge for at barn med autisme skal ta del i barnehagehverdagen. En kvalitativ studie
Abstract
Hvilke erfaringer har støttepersonell med å tilrettelegge for at barn med autisme skal ta del i barnehagehverdagen? I Norge har 93,4 prosent av alle barn i alder ett til fem år plass i barnehagen (Statistisk sentralbyrå, 2022). I barnehagen står deltakerfelleskap høyt, og barnehagens samfunnsmandat er å ivareta barnas behov for lek, omsorg, samt å fremme læring og danning (Kunnskapsdepartementet, 2017). Norge har sluttet seg til flere internasjonale avtaler og konvensjoner som FNs barnekonvensjon (FN, 1991) og Salamanca erklæringen (UNESCO, 1994). Disse gir barn som mottar spesialpedagogisk hjelp rett til å bli en del av et inkluderende utdanningstilbud. For barn med autismespekterforstyrrelse vil barnehagens rammer innebære både utfordringer og muligheter. Varierende kvalitet på tjenestetilbudet kan utfordre utviklingsmulighetene, hvorav tidlig innsats og autismefaglig kompetanse blir trukket frem som avgjørende for å lykkes med gode resultater (de Ruiter et al., 2016).
Støttepersonell har som særskilt oppgave å gi individuell støtte til enkelt barn, for å sikre at barnet nyttiggjør seg av barnehagetilbudet. Denne studien har som hensikt å belyse perspektiver fra barnehagepraksis som kan bidra til å fremme et inkluderende miljø for barn med autisme. I studien har jeg samlet datamateriale fra fire personer med lang erfaring som støttepersonell for barn med autisme i barnehagen.
Studien finner at hvordan barnehagen er organisert, samt holdninger, relasjonsmønstre og samarbeidsferdigheter har en betydning for arbeidet støttepersonell har med å tilrettelegge for at barn med autisme tar del i barnehagehverdag på en helhetlig måte. Det fordrer at barnehagens administrasjon og øvrig personale praktiserer og anerkjenner inkluderende og spesialpedagogiske prinsipper i sitt allmennpedagogiske arbeid. Samtidig viser studien at konstellasjonen av støttepersonell kan skape barrierer i arbeidet. I barnehager hvor støttepersonalet ble en del av et praksisfellesskap, opplevde de økt mestring i arbeidet med å legge til rette for at barn med autisme kunne ta del i barnehagehverdagen.