Hvordan kan sykepleier bidra til å ivareta den psykiske helsen hos kvinner som gjennomfører en provosert abort på sykehus?
Abstract
Statistikk viser at hver tredje kvinne vil i løpet av livet gjennomgå en abort, og at mange sitter igjen med blandede følelser etter møte med helsevesenet . På bakgrunn av dette har jeg lyst til å sette meg inn i hvordan provoserte aborter påvirker kvinners psykiske helse og hvordan sykepleier kan bidra til å imøtekomme dette.
Hensikten med denne oppgaven er å utforske hvordan sykepleier kan bidra til å ivareta den psykiske helsen hos kvinner som gjennomgår en provosert abort på sykehus.
Denne oppgaven er en litteraturstudie , hvor fem forskningsartikler, faglitteratur, pensumlitteratur og annen relevant litteratur benyttes.
Kunnskap om psykiske reaksjoner og følelser som ambivalens, stigma, angst og depresjon er fremtredende. Kommunikasjon, eksistensielle behov og sårbarhet vektlegges.
Det drøftes om behovet for et ikke-dømmende helsepersonell, sårbarhet og ivaretakelse gjennom kommunikasjon og relasjon.
Kvinner kan oppleve ambivalente følelser i forkant og etterkant av en provosert abort. Psykiske reaksjoner som skyld og skam viser seg å være utbredt, noe som øker risikoen for utvikling av psykiske lidelser. Verbal og nonverbal kommunikasjon står sentralt som viktige nøkkelbegrep, og ivaretakelse fra sykepleier krever derfor god faglig kompetanse.