Kan det være sepsis?: Kliniske verktøy for å avdekke mistenkt sepsis i akuttmottaket
Abstract
Introduksjon: I 2016 ble sepsis definert som «en livstruende tilstand som oppstår når kroppens reaksjon på en infeksjon medfører organsvikt». I Norge har rundt 55 000 innlagte pasienter sepsis hvert år og mortaliteten er på omtrent 15%. Rask og målrettet behandling er avgjørende for å redusere mortaliteten. I 2016-2018 så helsetilsynet at sikkerheten til disse pasientene var for dårlig i norske akuttmottak. For å fange opp pasienter med mistanke om sepsis er det laget kliniske verktøy. Denne oppgaven vil se nærmere på det sepsis spesifikke skåringsverktøyet QuickSOFA(qSOFA) og sette det opp mot det mer generelle skåringsverktøyet National early warning score (NEWS) til å identifisere sepsis i akuttmottak.
Problemstilling: Er NEWS et bedre skåringsverktøy enn qSOFA til å fange opp pasienter med mistanke om sepsis ved ankomst akuttmottak?
Metode: Oppgaven er gjennomført som en litteraturstudie. Det er gjennomført et systematisk søk i CINAHL og Pubmed, hvor det er hentet ut åtte fagfellevurderte primærartikler for å kunne besvare oppgavens problemstilling.
Resultat: Ved gjennomgang av åtte artikler viser NEWS at den i hovedsak har høyere diskrimineringsevne, høyere sensitivitet og lavere spesifisitet enn qSOFA. Studiene har sine begrensninger og det er enkelte forskjeller dem imellom.
Konklusjon: Etter gjennomgang av åtte artikler viser funnene at NEWS i hovedsak har høyere evne enn qSOFA til å fange opp pasienter med mistanke om sepsis ved ankomst akuttmottak. Disse funnene viser at NEWS gjennomgående har høyere diskrimineringsevne og sensitivitet. qSOFA derimot, har høyere spesifisitet enn NEWS. Det er også stilt spørsmålstegn i enkelte studier om det er behov for qSOFA i akuttmottaket, hvis NEWS allerede er implementert.