Lungerehabilitering. En effektiv behandling for å redusere reinnleggelser hos KOLS-pasienter?
Abstract
Bakgrunn: Cirka 6 % av den norske befolkningen over 40 år lever med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Sykdommen kan gi betydelig funksjonsnedsettelse og føre til gjentatte sykehusinnleggelser. Av KOLS-pasientene i Norge som innlegges hvert år, reinnlegges 29 % i løpet av en måned. Lungerehabilitering er et behandlingstilbud som omfatter undervisning og trening. Målet med rehabilitering er å unngå eksaserbasjoner, redusere dyspne, øke livskvalitet og bedre lungefunksjon og fysisk kapasitet.
Mål: Målet med denne oppgaven er å finne ut om lungerehabilitering kan redusere reinnleggelser hos KOLS-pasienter. For å vurdere mulige årsaker til en eventuell nedgang i reinnleggelser, vil en også se på hvordan lungerehabilitering påvirker livskvalitet, lungefunksjon og fysisk kapasitet.
Metode: Oppgaven er en litteraturstudie. Etter systematisk litteratursøk i ulike databaser ble fem artikler valgt. Artiklene ble gjennomgått og analysert.
Resultat: Fem artikler som totalt involverte 397 pasienter ble valgt ut. Tre studier viste signifikant færre reinnleggelser etter lungerehabilitering. To av studiene viste en trend mot færre reinnleggelser de første tre månedene. Pasientene fikk signifikant bedre livskvalitet etter lungerehabilitering. Den fysiske kapasiteten ble også bedre etter rehabilitering, men bare en studie kunne påvise signifikant bedre lungekapasitet.
Konklusjon: Lungerehabilitering ser ut til å være et effektivt tiltak for behandling av KOLS-pasienter etter forverring, både i forhold til å redusere risikoen for reinnleggelse, men også knyttet til forbedret livskvalitet og treningskapasitet.
Description
Fordypningsoppgave i videreutdanning i akuttmedisinsk sykepleie, 2020