«Gjør det vondt, lille venn?» Bruk av smertevurderingsverktøy til barn
Abstract
Innledning:
Smerter er et vanlig symptom hos akutt syke barn. Smerte er en fysiologisk stressreaksjon som krever mye energi. God smertelindring bidrar til å redusere barnets ubehag, raskere mobilisering og kortere sykehusopphold (Grønseth & Markestad, 2017, s. 165). Smertevurdering innebærer å bedømme om: Barnet har smerter eller om det er andre årsaker til ubehag, hvor på kroppen smertene sitter, hvor intense smertene er og hvordan smerten oppleves. Erfaring fra praksis har gitt uttrykk for at smerter hos barn ofte ikke blir vurdert og behandlet prehospitalt, noe som underbygges av aktuell forskning som sier at smertevurdering hos barn ofte er fraværende.
Problemstilling:
«Kan bruk av smertevurderingsverktøy gi bedre smertelindring til barn med akutte smerter i ambulansen?»
Metode:
Oppgaven er en litteraturstudie. Nyere forskning ble innhentet etter å ha gjort systematiske søk i databaser som Cinahl, SweMed+ og PubMed.
Resultat:
Totalt 5 artikler ble inkludert i oppgaven. Alle artiklene er enkeltstudier. Artiklene er relevant og belyser temaet for oppgaven. Resultatene fra studiene presenteres etter hva de sier om de ulike temaene.
Konklusjon: God smertevurdering er viktig for å kartlegge smerter. Å bruke et smertevurderingsverktøy tilpasset barnets alder er viktig, og kunnskap om verktøyet er avgjørende for å oppnå best resultat. Korrekt og regelmessig bruk av smertevurderingsverktøy i ambulansen, gir bedre smertelindring til akutt syke barn i form av at smerter blir lettere vurdert, utvikling av smertene er under kontroll og man har en indikasjon på når smertelindring skal gis.
Description
Fordypningsoppgave i videreutdanning i akuttmedisinsk sykepleie, 2020