«Los meg i havn» Hvordan implementere forhåndssamtale til den hjemmeboende pasienten og pårørende som har behov for lindrende behandling, pleie og omsorg?
Abstract
For å kunne utøve god lindrende behandling til pasienter med livstruende og uhelbredelig sykdom må man ha fokus på å se hele mennesket. Man kan se på livet som en seilas. Når sykdom rammer kan det oppleves som uvær eller en storm. Den syke strever med å finne fyrtårn, finner ikke mening eller håp. Arbeidet innen lindrende behandling kan sammenlignes med å være en los i ukjent farvann. Helsepersonell, pasient og pårørende er avhengig av god kommunikasjon gjennom hele det palliative forløpet, for å kunne gjøre den siste delen av veien best mulig. Forløpet handler ikke bare om behandling og lindring, men å ha fokuset på her og nå, og det som skal skje i nær fremtid, for å skape god livskvalitet for den enkelte pasient og dens pårørende.
Forhåndssamtale kan bidra til at pasient og pårørende får nok og riktig informasjon til å forstå progresjonen i sykdommen, samtidig som samtalen skal ha fokus på det som er viktig for pasienten. Forhåndssamtale må gjentas på ulike tidspunkt gjennom hele sykdomsforløpet. Man må lytte til og varsomt hjelpe pasienten til å sette ord på tanker og opplevelser i egen sorgprosess. Det finnes ingen standardisert måte å gjennomføre en forhåndssamtale på og finnes ikke fasitsvar på hva som er rett eller galt. Dette har munnet ut i følgende problemstilling: Hvordan implementere forhåndssamtale til den hjemmeboende pasienten og dens pårørende som har behov for lindrende behandling, pleie og omsorg?
Prosjektplanen skrives som et fagutviklingsprosjekt der jeg som fagsykepleier skal implementere et allerede utarbeidet verktøy for forhåndssamtale i hjemmesykepleien. Dette verktøyet skal brukes som veileder og støtte for helsepersonell i forhåndssamtalen. Alle de involverte må jobbe i samme retning, og selv om vi ikke alltid kommer i havn, så skal helsepersonellet bidra til at pasient og pårørende tilværelse bedres.
Som sykepleieteoretisk forankring i prosjektet, har jeg valgt å ta utgangspunkt i Kari Martinsens sykepleieteori; «Å se med hjertets øye». Det som legges i begrepet å se med hjertets øye, er å se hele mennesket, ikke bare sykdommen. Prosjektet er delt i to emner. Første emne omhandler undervisning og siste del vil er den praktiske gjennomføringen av forhåndssamtalen.
Målet med implementeringen skal være å oppnå best mulig livskvalitet for pasient og pårørende basert på en felles forståelse og med størst mulig grad av brukermedvirkning.
Description
Prosjektplan for Videreutdanning i palliasjon - 60 studiepoeng. 2019.