Hvordan kan sykepleieren på best mulig måte forebygge delirium hos eldre pasienter i den postoperative fasen på sengepost?
Abstract
Bakgrunn: Delirium er en tilstand som forekommer hyppig, men likevel blir oversett og underdiagnostisert. Hoftebrudd fører til en rekke konsekvenser for både pasienten og samfunnet. Dersom den eldre pasient i tillegg blir rammet av postoperativ delirium, oppstår det ytterligere konsekvenser. Forskning tyder på at delirium kan forebygges. Hensikten med denne oppgaven er å tilegne seg kunnskap om delirium og hvordan sykepleieren kan iverksette tiltak for å forebygge at tilstanden oppstår.
Problemstilling: Hvordan kan sykepleieren på best mulig måte forebygge delirium hos den eldre pasienter i den postoperative fasen på sengepost?
Metode: Denne oppgaven er en litteraturstudie. Problemstillingen blir derfor drøftet i lys av relevant teori, forskningsfunn, og Dorothea Orems teori om egenomsorg.
Konklusjon: Sykepleieren har en sentral rolle i forebygging av postoperativ delirium. Det er vesentlig at sykepleieren har tilstrekkelig kunnskap for å kunne ivareta den eldre pasients særlige behov. Hovedfunnene i studien viser at kartlegging av og kunnskap om risikofaktorer, individuell tilnærming, tverrfaglig samarbeid, og ulike medikamentelle og ikkemedikamentelle tiltak kan forebygge postoperativ delirium hos den eldre pasient innlagt med hoftebrudd.
Description
Bacheloroppgave 2019