Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, Hans Morten
dc.date.accessioned2013-05-22T12:39:49Z
dc.date.available2013-05-22T12:39:49Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1890-4009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/99003
dc.description.abstractAntallet sultne i verden har økt, selv om det kan diskuteres om det i dag er en høyere eller lavere andel som lider under sult enn for seks år siden – før matprisøkningen. Alle er uansett enige om at det samlet sett produseres nok mat i verden til at alle kan få dekket sine ernæringsbehov. Artikkelen viser at to hovedretninger i debatten om matproduksjon står mot hverandre. Den dominerende retningen fokuserer primært på matsikkerhet, forstått som økt matproduksjon og økt handel med mat. Den andre retningen argumenterer for at interessene og rettighetene for de mest sårbare må ha forrang i politiske prioriteringer, og at de sårbare sikres best med en strategi basert på menneskerettigheter. Artikkelen drøfter landfordeling, økt bruk av genteknologi i landbruket og nedbygging av handelshindre for landbruksprodukter. Industrialisering av landbruket og liberalisering av handelen med landbruksvarer kan gi gode resultater på makronivå – på kort sikt. Dersom målet er å fremme situasjonen for de mest sårbare og samtidig møte klimautfordringene er løsningen en nedenfra-tilnærming, som til nå er blitt ignorert av de fleste stater.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherTapir akademisk forl.no_NO
dc.subjectfood securityno_NO
dc.subjectclimate changeno_NO
dc.subjectWorld Trade Organizationno_NO
dc.subjectUN Development Goalsno_NO
dc.titleKampen om matfatet og matproduksjonenno_NO
dc.typeJournal articleno_NO
dc.typePeer reviewedno_NO
dc.source.pagenumbers. 55-72no_NO
dc.source.volume7no_NO
dc.source.journalEtikk i praksisno_NO
dc.source.issue1no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel