Verdighet i sykepleierutdanningen – En hermeneutisk studie om sykepleierstudenter og sykepleielæreres erfaringer med verdighet og dens betydning i sykepleierutdanningen
Doctoral thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3181187Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSammendrag
Avhandlingens hensikt er å utforske hvordan sykepleierstudenter og sykepleielærere erfarer verdighet og dens betydning i sykepleierutdanningen. Verdighet beskrives som en kjerneverdi i sykepleiefaget, og bør derfor prioriteres i utdanningen slik at verdien oppdages og fremmes hos sykepleierstudentene. Forskning på hvordan studenter og lærere erfarer dette, er mangelfull. Avhandlingen er en kvalitativ studie med et utforskende og fortolkende design. Gadamers filosofiske hermeneutikk utgjør den overordnede vitenskapsteoretiske tilnærming. Fortolkningsprosessen er inspirert av Fleming, Gaidys og Robbs.
Avhandlingen bygger på to delstudier. Mens delstudie 1 utforsker hvordan sykepleierstudenter oppdager verdighet, og hvordan de erfarer egen verdighet og dens betydning i utdanningen, utforsker delstudie 2 hvordan sykepleielærerne erfarer eget bidrag til verdighet i utdanningen, og hvilken betydning de mener dette har for studentene. I delstudie 1 ble det gjennomført 19 individuelle forskningssamtaler med sykepleierstudenter i tredje studieår, fra tre utdanningsinstitusjoner i Norge fordelt på seks ulike sykepleierutdanninger. I delstudie 2 ble det gjennomført fem fokusgruppesamtaler med sykepleielærere fra de samme utdanningsinstitusjonene, fordelt på fem ulike sykepleierutdanninger. I begge delstudiene er verdighet forstått ved hjelp av Eriksson, Edlund og Edlunds et al beskrivelse av fenomenet. Erfaringer og dannelse er sett i lys av Gadamers tenkning, og Løgstrups og Martinsens tenkning er benyttet for å få rikere forståelse for de mellommenneskelige aspektene som står på spill.
Delstudie 1 utgjør to artikler. Artikkel 1 presenterer hvordan sykepleierstudenter oppdager verdighetens uttrykk og betydning i utdanningen. Funnene viser at studentene oppdager gjennom erfaringer, i møte med seg selv eller andre. Studentene oppdaget verdighet gjennom å oppleve sårbarhet, stolthet og skam, samt gjennom å erfare å bli bekreftet og observere gode og dårlige forbilder. Erfaringene hjalp studentene å oppdage verdighet og gjorde dem også oppmerksom på verdighetens essensielle betydning.
Artikkel 2, presenterer hvordan sykepleierstudenter erfarer sin egen verdighet i relasjon til veiledere, og hvilken betydning disse erfaringene kan ha i utdanningen. Funnene viser at studentenes verdighet står på spill i møte veiledere. Avgjørende er hvordan veiledere bekrefter eller ikke bekrefter studentene i relasjonen. Studentenes opplevelse av verdighet har avgjørende betydning for deres livsmot og evne til nærværenhet i utdanningen, og fremmer på den måten mulighetene for læring og utvikling. Erfaringene synliggjorde studentenes sårbare og utsatte posisjon.
Delstudie 2 utforsker hvordan sykepleielærere erfarer at de kan fremme verdighet i sykepleierutdanningen. Dette er presentert i artikkel 3. Lærerne erfarer at de fremmer verdighet ved å ivareta verdigheten i sykepleiefaget generelt og gjennom å fremme sykepleierstudentenes verdighet spesielt, samt gjennom å fremme verdighet i utfordrende pedagogiske situasjoner. Studien understreker betydningen av å fremme den enkelte students verdighet, og verdighet i sykepleiefaget, samt å manøvrere hensiktsmessig med bruk av skjønn, når det er disharmoni.
Avhandlingen viser verdighetens sårbarhet og betydning i sykepleierutdanningen, når det gjelder studenter og lærere, men også relatert til utdanningen og sykepleiefaget. Dette fordrer dannelse i utdanningen og i utdanningskulturen, der det legges vekt på reflekterte, verdige og omsorgsfulle faglige relasjoner, mellom studenter og lærere og veiledere. Slik kan verdighet erfares og dannes, og bli synlig i relasjoner og forbilder. Gjennom å gi dannelse av verdighet rom i utdanningen, kan dette bidra med å etablere verdighet som en kjerneverdi hos studentene, og gi ringvirkninger inn i sykepleiefaget og sykepleieutøvelsen.
Paper I: Stikholmen, T., Nåden, D., & Alvsvåg, H. (2022). Discovering dignity through experience: How nursing students discover the expression of dignity. Nursing Ethics, 29(1), 194–207. https://doi.org/10.1177/09697330211012042
Paper II: Stikholmen, T., Nåden, D., & Alvsvåg, H. (2022). Dignity at stake in educational relations - The significance of confirmation. Nursing Ethics, 29(7-8), 1600–1614. https://doi.org/10.1177/09697330221089083
Paper III: Stikholmen, T., Nåden, D., & Alvsvåg, H. (2024). Promoting dignity in nursing education – How educators manoeuvre to promote dignity. Journal of Professional Nursing, 50, 111-120. https://doi.org/10.1016/j.profnurs.2023.12.003
Beskrivelse
All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or transmitted, in any form or by any means, without permission.