Barnevernvaktenes akuttarbeid. En kvalitativ studie av barnevernvaktenes vurdering av egen akuttkompetanse
Abstract
Denne masteroppgaven handler om barnevernvaktenes akuttarbeid. Formålet med forskningsprosjektet har vært å utvikle kunnskap om akuttarbeidet som utføres av barnevernskonsulentene på barnevernvaktene, og akuttkompetansen de besitter. Med dette som tema utarbeidet jeg følgende problemstilling: «Hvilke kompetanser, kunnskaper og ferdigheter benytter barnevernskonsulentene på barnevernvaktene seg av ved akutte oppdrag? Og hvilke kompetanser, kunnskaper og ferdigheter anser barnevernvaktlederne at barnevernskonsulentene bør ha for å utføre et faglig godt akuttarbeid?». Problemstillingen følges opp med følgende delspørsmål: «Hvilke andre faktorer påvirker barnevernskonsulentenes akuttarbeid i de akutte situasjonene?».
For å undersøke oppgavens problemstilling og delspørsmål, ble kvalitativt forskningsintervju benyttet som metode. Fem ledere og fem barnevernskonsulenter ved fem av landets største barnevernvakter deltok i undersøkelsen. Det er i hovedsak deltakernes beskrivelser og refleksjoner som danner utgangspunkt for oppgavens analyse og drøfting. For å synliggjøre deres synspunkter, har jeg benyttet utfyllende sitater i oppgaven. Min kjennskap til barnevernvaktarbeid og akuttfeltet har hatt betydning for tolkningen av datamateriale og valg som er gjort i forskningsprosessen. Resultater av analysen har blitt drøftet i lys av annen forskning og relevant teori.
Studien viser at barnevernskonsulentene på barnevernvaktene benytter et bredt spekter av kompetanser, kunnskaper og ferdigheter i utøvelsen av akuttarbeidet. Studiens har tre hovedfunn: Betydningen av erfaring, betydningen av kollega og teamarbeid, og betydningen av forberedelse og analytisk tenkning. Ansattes erfaring fra akuttoppdrag bidrar blant annet til økt rolletrygghet, større evne til å beholde roen, og økt evne til å se kompleksiteten i akuttsituasjonene. Studien viser at kollegaen/makker er den viktigste støtten for den enkelte barnevernskonsulent. Teamarbeid framkommer som spesielt viktig i krevende og stressende akuttoppdrag. Forberedelse og evnen til analytisk tenkning underveis i akuttoppdragene har også betydning for kartleggingen av akuttsituasjonen, og for at beslutninger skal kunne tas på bakgrunn av reell og relevant informasjon.