Utfordrende atferd i skolen. «En kvalitativ studie av lærere og miljøterapeuters møte med elever som har utfordrende atferd i skolen, og deres erfaringer rundt utfordringer i samarbeidet»
Abstract
Utfordrende atferd i skolen er et fenomen som tiltrekker seg stadig mer oppmerksomhet i samfunnet. Atferdsproblemer ansees som den største uforløste utfordringen i dagens skole. Skolen har et lovpålagt ansvar for å fremme helse, trivsel og læring hos alle elever, inkludert de som viser en atferd som strider med normen. Arbeidet med den utfordrende atferden krever mye av ansatte i skolen, og to sentrale yrkesgrupper i møte med disse elevene er lærere og miljøterapeuter. Det kan være viktig å frembringe kunnskap om både strategiene yrkesgruppene anvender, og hvilke utfordringer de opplever i samarbeidet grunnet et svakt forskningsfelt rundt tematikken.
Formålet med masteroppgaven er å undersøke hvilke strategier lærere og miljøterapeuter har i møte med elever som har utfordrende atferd, og yrkesgruppenes erfaringer tilknyttet utfordringer i samarbeidet rundt disse elevene. Studien har et kvalitativt utforskende-beskrivende design, og jeg har gjennomført semistrukturerte intervjuer med tre lærere og tre miljøterapeuter ved ungdomsskoler i Norge. Tematisk analyse ble benyttet for analyse av datamaterialet. Igjennom analysen identifiserte jeg tre hovedtemaer som blir presentert som studiens resultater: relasjonsbyggende strategier for å forebygge utfordrende atferd, ulik forståelse av utfordrende atferd mellom yrkesgruppene, og forståelse av samarbeidet og dets utfordringer mellom yrkesgruppene. Funnene fra studien indikerer at både miljøterapeuter og lærere anvender like relasjonsbyggende strategier i møte med elever som har utfordrende atferd, med hensikt om å etablere en god relasjon. Både lærerne og miljøterapeutene var enig om at en god relasjon til disse elevene var det viktigste elementet for å kunne justere, og redusere den utfordrende atferden hos den enkelte elev. Det fremkommer videre av analysen at begge yrkesgrupper erfarer utfordringer i samarbeidet tilknyttet fordeling av oppgaver i samarbeidet. Imidlertid opplever miljøterapeutene flere utfordringer i samarbeidet, enn det lærerne fremhever. Konklusjonen viser at en god relasjon er sentralt i arbeid med elever som har utfordrende atferd, og understreker relasjonens betydning. Undersøkelsen indikerer allikevel at det er mulighetsrom for en forbedring tilknyttet det tverrprofesjonelle samarbeidet mellom lærere og miljøterapeuter i skolen.