Dialogisk tilnærming. Reflekterende prosesser som kilde til bedring og helsefremming
Abstract
Hensikt og problemstilling: Hensikten med studien er å utforske hvordan bruken av reflekterende samtaler som behandlingstilnærming er erfart av fagpersoner som har benyttet denne tilnærmingen i møte med pasienter med psykiske helseplager i akutte kriser.
Teoretisk forankring: Studien er forankret teoretisk i tidligere forskning og teori om reflekterende samtaler og prosesser, samt teori omkring relasjonsarbeid og temaer tilknyttet relasjonsarbeid.
Metode: Det er valgt et kvalitativt forskningsdesign for studien, og det er benyttet kvalitative forskningsintervjuer for å innhente informasjon. Det er gjennomført 5 kvalitative dybdeintervjuer med fagpersoner som har lang og bred erfaring med denne behandlingstilnærmingen. Malteruds systematiske tekstkondensering er anvendt i prosessen med å analysere datamaterialet.
Funn: Gjennom analysen ble det utarbeidet fem ulike resultatkategorier: 1) Å skape en trygg ramme. 2) Psykiske helseplager er relasjonelle og kontekstuelle. 3) Å møte hele mennesket. 4) Refleksjon og tydeliggjøring av posisjon i samtalen. 5) Kompetanseutvikling gjennom praksis, samarbeid og veiledning. Innenfor disse var det ulike subgrupper som gikk mer konkret inn på ulike elementer innenfor de ulike resultatkategoriene.
Drøfting: I diskusjonen ble problemstillingen drøftet med utgangspunkt i funnene. Funnene ble delt inn i tre underkapitler: 1) Forutsetninger for å få til reflekterende prosesser 2) Relasjonens betydning i arbeidet med reflekterende prosesser 3) Utvikling av kunnskap og kompetanse om reflekterende prosesser. Funnene ble drøftet i sammenheng med teoretiske perspektiver og relevant forskning.
Konklusjon: Erfaringene fra den tverrfaglige sammensatte gruppen av informanter er at reflekterende samtaler er en samtaleform som bygger på sterke relasjonelle etiske verdier, og organisert på en måte som fremmer dialog og refleksjon for mennesker med psykiske helseplager. Og at det er flere ulike faglige elementer som er viktig at følges hvis reflekterende prosesser og opplevd helsefremming skal kunne oppstå hos pasienten.