Å lede det grenseløse arbeidet. En kvalitativ studie om lederes erfaring med compassion fatigue
Abstract
Formål: Formålet med studien har vært å utforske hvilke erfaringer ledere har med compassion fatigue (CF). Studien skal bidra til kunnskap om hvordan CF påvirker ledere og deres arbeidsplass, samt utforske hvilket handlingsrom ledere opplever å ha for å forebygge fenomenet. Forhåpentligvis bidrar studien til kunnskap om hvordan man kan være en god leder for medarbeidere i krevende hjelperroller.
Teoretisk rammeverk: Studien er teoretisk forankret i litteratur om CF, sekundærtraumatisk stress, utbrenthet, sosialt arbeid og ledelse, i tillegg til retningslinjer fra Arbeidstilsynet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Statistikk fra Statistisk sentralbyrå og Arbeidsmiljøloven er også anvendt.
Metode: Dette er en kvalitativ studie, og det er utført forskningsintervjuer med seks ledere. Intervjuene er analysert ved hjelp av kvalitativ innholdsanalyse.
Resultater: Funnene i studien viser at lederne hadde varierende kunnskap om CF, men alle kunne fortelle om erfaringer som samsvarer med fenomenet. Funnene viser at både medarbeidere og ledere kan være utsatt for CF. Lederne kunne gjenkjenne CF ved at medarbeidere trakk seg tilbake, ble negative og uengasjerte og de kunne mangle empati og omsorg. Dette kunne påvirke både kollegaer og leder negativt. Lederne kunne også selv kjenne på disse symptomene. Godt psykososialt arbeidsmiljø med muligheter for å snakke om vanskelige opplevelser, god kollegastøtte, refleksjon over praksis, sunne grenser for arbeidet og støttende ledelse ble trukket fram som forebyggende for CF.
Konklusjon: Studien viser at leder spiller en viktig rolle i arbeidet med å forebygge CF på arbeidsplassen. Dette er et stort ansvar som leder alene ikke kan håndtere. Leder er avhengig av at IV medarbeidere tar vare på seg selv og hverandre. Derfor kan ledelsesformer som bidrar til etisk god praksis, fremmer medarbeideres trivsel og skaper godt psykososialt arbeidsmiljø være viktig å benytte. Verdibevisst ledelse, transformasjonsledelse, relasjonsledelse og situasjonsbestemt ledelse trekkes frem som eksempler på dette. Studien viser at ledere kan bidra til å forebygge CF, selv om de ikke nødvendigvis har inngående kunnskap om fenomenet. Studien påpeker likevel at det kan være viktig å øke bevisstheten rundt CF blant både ledere og medarbeidere. Å ha kunnskap om hva CF er, og hva som kan forebygge det, kan bidra til økt fokus på å skape et godt psykososialt arbeidsmiljø. Dette kan redusere forekomst av CF, samt virke fremmende på andre faktorer som gagner hele arbeidsplassen.