Å bli en bedre stikker. Hva påvirker sykepleieren ved kanylering av en AV-fistel?
Abstract
Innledning: En velfungerende AV-fistel regnes som den beste blodtilgangen hos en pasient som går i hemodialyse. Ved kanylering av en AV-fistel har dialysesykepleieren ansvar for å få nålene korrekt på plass slik at dialysebehandling kan gjennomføres. Denne oppgaven beskriver hva som kan påvirke sykepleieren i kanyleringssituasjonen. Oppgaven ser også på hvilke faktorer som kan være med på å utvikle stikkeferdigheter.
Problemstilling: Hvilke faktorer påvirker kanyleringssituasjonen og utviklingen av dialysesykepleiernes ferdigheter ved kanylering av en AV-fistel?
Metode: Denne oppgaven har brukt litteraturstudie som metode. Systematiske søk i databasene Cinahl og Medline ble utført og åtte forskningsartikler ble valgt ut. Artiklene ble analysert og deretter drøftet opp mot relevant faglitteratur.
Resultat: Etter analyse av artiklene viste det seg flere funn som kan påvirke både kanyleringen og utviklingen av ferdigheter hos sykepleier. Hovedfunnene i denne oppgaven var: Egenskaper hos sykepleieren selv, faktorer i arbeidsmiljøet som teamarbeid og tidspress, hva slags opplæring som gis ved avdelingen samt bruk av ultralyd.
Konklusjon: Det er flere faktorer som kan påvirke sykepleieren når en AV-fistel skal kanyleres og dette kan igjen påvirke hvordan den videre utviklingen av ferdigheter vil foregå. Ved å få disse faktorene frem i lyset, kan dialyseavdelinger innføre tiltak slik at sykepleierne får best mulige arbeidsforhold rundt kanyleringssituasjonen. Dialyseavdelinger kan også legge til rette for et aktivt læringsmiljø slik at sykepleierne både kan utvikle og opprettholde sine stikkeferdigheter.