Et foreldreperspektiv på ufrivillig skolefravær. En kvalitativ studie av opplevelsene til foreldre, til ungdom som ikke går på skolen.
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3092913Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSammendrag
Bakgrunn: Denne masteroppgaven utforsker foreldreperspektivet på ufrivillig skolefravær. I Norge har man ikke konkrete tall på hvor mange barn som har ufrivillig skolefravær. Det er ulike årsaker til dette, og det forskes på dette feltet på årsakene til fraværet, samt tiltak. I denne studien er det rettet oppmerksomhet på de som står barna nærmest, nemlig foreldrene. Dette har en påvirkning på hverdagen til familiene, og det er det denne oppgaven vil belyse.
Hensikt: Studiens hensikt var å få frem erfaringer fra foreldre som har barn som ikke klarer å gå på skole. Oppgaven skal gi kunnskap om foreldrenes opplevelser på ufrivillig skolefravær og hvordan dette påvirker deres hverdag, samtidig hvordan samarbeidet med skolen oppleves.
Metode: Denne masteroppgaven bygger på et kvalitativt hermeneutisk fenomenologisk forskningsdesign. Det er gjennomført 4 intervjuer med mødre som har eller har hatt barn med ufrivillig skolefravær. Analysen er inspirert av Malterud sin tekstkondensering.
Resultat: Funnene som blir presentert i oppgaven er foreldrenes opplevelse av kaos og stress, de beskriver at hverdagen deres er preget av en krisetilstand. Informantene viser til et behov for støtte og trygghet i hverdagen. Videre opplever de til tider en avmakt i relasjonen til skolen. De beskriver til tider vansker i samarbeidet. Funne blir drøftet opp mot teorier om stress og mestring , samt maktrelasjonene mellom foreldre og skole.
Konklusjon: Denne masteroppgaven har belyst foreldreperspektivet på ufrivillig skolefravær og avdekket sentrale funn knyttet til foreldrenes opplevelser av stress og en langvarig krise, preget av kaos i hverdagen. Informantene beskriver samtidig utfordringer knyttet til ekteskapet, og ungdommene lider av tapte sosiale erfaringer som foreldrene opplever som svært tungt. Videre viser funnene at foreldrene savner koordinering og støtte, opplever avmakt i relasjon til skolen og etterspør tydelige retningslinjer.