Ernæring i hjemmesykepleien: Hvordan forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende pasienter?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2761831Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSammendrag
Bakgrunn: Underernæring er et kjent problem i hjemmesykepleien, som kan medføre alvorlige helsemessige konsekvenser for den eldre pasienten. Likevel er ernæring ofte et neglisjert område i den daglige praksisen. Manglende rutiner, oppmerksomhet og kunnskap blant helsepersonell kan bidrar til at denne tilstanden får utvikle seg.
Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å belyse hvordan sykepleier kan bidra til å forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende pasienter.
Metode: Denne oppgaven er en litteraturstudie som sammenfatter kunnskap og funn fra forskning, lovverk, retningslinjer og faglitteratur.
Resultat: Funnene tyder på at det er dårlige rutiner for å identifisere pasienter i ernæringsmessig risiko, samt manglende kunnskap om hvordan man skal håndtere pasienters ernæringsproblem. Både brukermedvirkning, veiledning og samhandling på tvers av yrkesgrupper virker fraværende i dette arbeidet.
Konklusjon: Sykepleier bør vie mer oppmerksomhet til ernæringskartlegging og støtte pasientens deltakelse når tiltak skal iverksettes. God samhandling med andre yrkesgrupper kan bidra til å møte pasientens ernæringsproblem mer helhetlig. Veiledning av pasient og pårørende er også viktig for å korrigere misoppfatninger.