Veldig tidlig mobilisering ved akutt hjerneslag
Fure, Brynjar; Holte, Hilde H; Hov, Laila; Vist, Gunn Elisabeth; Kateraas, Liv Hege; Indredavik, Bent
Peer reviewed, Journal article
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2650314Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Artikler / Articles [1200]
- Publikasjoner fra CRIStin [1150]
Originalversjon
Tidsskrift for Den norske legeforening. 2018, 138 (17), 1617-1623 10.4045/tidsskr.17.0924Sammendrag
BAKGRUNN : Fra de første slagenhetene ble etablert i 1990-årene har tidlig mobilisering vært en sentral del av akuttbehandlingen. I forbindelse med oppdatering av nasjonale faglige retningslinjer for hjerneslag ga Helsedirektoratet Folkehelseinstituttet i oppdrag å utarbeide en systematisk oversikt av effekt og sikkerhet ved veldig tidlig mobilisering (innen 24 timer) etter hjerneslag sammenlignet med dagens praksis, som er tidlig mobilisering (innen 48 timer).
MATERIALE OG METODE : Vi har skrevet en systematisk oversikt med utgangspunkt i en tidligere oversikt fra Cochrane-samarbeidet publisert i 2009. Vi søkte etter randomiserte kontrollerte studier i MEDLINE, EMBASE og CENTRAL.
RESULTATER : Tre randomiserte kontrollerte studier ble inkludert. Veldig tidlig mobilisering viste ingen statistisk signifikant forskjell i dødelighet eller funksjonsnivå sammenlignet med tidlig mobilisering. Vi har svært lav tillit til resultatene og er derfor usikre på effekten av tiltaket. Veldig tidlig mobilisering gitt hyppig bruk og med lengre varighet, kan trolig medføre økt dødelighet og dårligere funksjonsnivå.
FORTOLKNING : Tidlig mobilisering er til nytte for mange pasienter, men veldig tidlig, hyppig og langvarig mobilisering kan også påføre skade. Basert på nåværende forskning er vi usikre på hva som er det optimale tidspunktet for oppstart av mobilisering etter hjerneslag