Kulturell kompetanse, veien til likeverdighet.
Abstract
I all sykepleie er det viktig at pasienten blir møtt med respekt og likeverdighet. Men hva som er respekt og hvilke handlinger som viser likeverdighet varierer fra kultur til kultur. Norge mottar et økende antall flyktninger og innvandrere, sykepleieren må derfor forberede seg på å møte pasienten som har flyktet fra sitt land for å få trygghet og beskyttelse i Norge. Pasienter som er flyktninger har flere kompliserte problemstillinger som sykepleieren må ta hensyn til. For det første kommer de til en fremmed kultur, for det andre har de i mange tilfeller hatt traumatiske opplevelser i hjemlandet før flukten til Norge.
Mange flyktninger har levd i en virkelighet som det er vanskelig for de fleste nordmenn å forestille seg. Traumatisering og tortur er ikke uvanlig. Terskelen for retraumatisering er lav, det er derfor viktig at sykepleieren er sensitiv og oppmerksom på at flyktningen uttrykker og samhandler annerledes på grunn av sin kulturelle bakgrunn, men også på grunn av sin traumatisering.
Flyktningens møte med sykepleieren og helsevesenet er viktig for ens oppfatning og videre kontakt med helsevesenet, føler man seg avvist og misoppfattet vil dette prege den videre kontakten. Kulturell kompetanse spiller derfor en stor rolle for sykepleieren når man skal møte flyktninger som er innlagt i sykehus. Man vil da møte en gruppe mennesker med problemstillinger som man sannsynligvis aldri har vært borti før. Dersom sykepleieren har grunnkunnskaper om pasientens kulturbakgrunn og situasjon som flyktning kan det være et viktig verktøy når man skal yte pleie og omsorg til denne pasientgruppen.
Denne bacheloroppgaven handler om hvordan kulturell kompetanse og transkulturelle vurderinger kan bedre en traumatisert flyktnings sykehusopphold
Description
Bacheloroppgave 2016