Kartlegging av smerte hos demente kreftpasienter
Abstract
I Norge øker stadig antall kreftpasienter, samtidig øker også forekomsten av demens. Dermed blir det også en økning i antall demente pasienter med kreft. Da jeg har opplevd utfordringer med å kartlegge smerter til denne pasientgruppen, vil jeg gjennom denne oppgaven se nærmere på hvordan dette kan og bør gjøres. Hva er viktig å se på hos kreftpasienter? Hva er viktig å se på hos eldre kreftpasienter med demens? Hvordan kan dette sees på sammen?
Oppgaven er en litteraturstudie. Det jeg har sett nærmere på er faglitteratur om eldre med demens og kreft, smerter, palliasjon og kartlegging av smerter.
Problemstillingen er: Hvordan kan en eldre kreftpasient med nedsatt kognitiv funksjon sikres god kartlegging av smerte i livets sluttfase?
Etter gjennomgang av aktuell litteratur, kom det frem at det er utfordrende å kartlegge smerter til denne pasientgruppen. Det er blant annet en utfordring å vite om adferd er knyttet til smerter eller om adferd er tilknyttet demens. Det er også en utfordring å skille mellom smerte og uro/angst som årsak til adferd. Det blir viktig at den som skal gjøre en vurdering av smerter kjenner pasienten godt, samtidig at en vurderer over tid.
Jeg konkluderer med at bruk av kartleggingsverktøy er hensiktsmessig. Selvrapportering er gullstandard og bør tilrettelegges for, da smerte er en subjektiv opplevelse. Det blir vesentlig å bruke enkle skalaer til denne pasientgruppen. Kommer en ikke i mål med ett verktøy, kan en gjerne støtte seg til flere. Det blir viktig at den som administrerer verktøyene har opplæring på disse. Verktøyene som jeg har sett på kan avdekke om smerter er til stede, det blir da et grunnlag for en videre vurdering av smerten.